Monday, August 31, 2009

Sotong Masak Szechuan


Bahan-bahan ( seisi kuwarge )

* Sotong
* B.putih, b.besar
* Cili kering, daun bawang
* Minyak bijan
* Bancuhan tepung jagung
* Sos tiram, kicap pekat
* Gajus

Cara-cara

1. Panaskan minyak dan masukkan sedikit minyak bijan(sesame oil).
2. Goreng cili kering yg dipotong pjg hingga garing, asingkan.
3. Tumis bawang putih, masukkan sotong, sos tiram dan kicap pekat. Kacau seketika.
4. Bila sotong hampir empuk masukkan gajus dan cili kering yg diasingkan tadi.
5. Untuk kuah yg lebih pekat, masukkan bancuhan tepung jagung dan ikuti bawang besar yang dibelah empat.


Haa resipi ni nnt aku nk try..tgk gamba cam lazat..tu yg nk try masak ni..tatau la sedap ke tak..kalau xsedap nmpk sgt masakn ni yg xsedap..bkn aku yg xpandai masak..sotong,minyak bijan dgn daun bawang ni je xcukup lg..bahan2 yg laen da cukup da..sotong szechuan ni hopefully dpt aku rase dlm mggu ni..dlm bulan pose ni abh keje awal bleh ar masak..kalau x balik2 trus da gone..bgn kul 8 centu br nk mencr makan..rosak anak2 melayu zaman skang tdo time magrib..tp kekadang aje..kekadang pn xleh terbawa-bawa

2 comments:

Anonymous said...

waahh...i nak try la.senang je tuh.kalo tak sedap,isalahkan u!haha..try la ketam tomyam plak..huhu.

NazimMantisz said...

sedap punye..tgk org la yg masak..kalau u masak xsedap..u xde bakat kot..hahaha..ketam tamo mahal..suoh mak i je yg masakkkn..sodap lg